Spelet och brickorna


De brickor som finns i spelet är samma som en del av er kanske stött på i patiens-spel på datorn, patienserna och spelet har för övrigt förutom stenarna inget gemensamt - ungefär som poker och harpan.

Cirklar, bambu och tecken

De flesta av brickorna tillhör någon av de tre serierna: cirklar, bambu och tecken. I varje serie finns nummer ett till nio.


Cirklarna är enklast att lära sig, räkna helt enkelt antalet cirklar.


Bambu ett är alltid en fågel, ser lite olika ut i olika spel. Bambu åtta kan också vara värd att titta lite extra på.


Tecknen har de kinesiska tecknen för ett till nio i svart på övre halvan och tecknet för tio tusen i rött på nedre. En del mahjongset har arabiska siffror i hörnen (som det här), andra har det inte - då måste man känna igen de kinesiska sifforna. Ingen fara, de finns med på vår fusklapp!

Av alla dessa stenar finns det fyra identiska av varje, exempelvis fyra tecken tre:
.

Vindar, drakar och bonusbrickor

Förutom serierna finns ytterligare tre typer av brickor: vindar, drakar och blommor. Vindar och drakar fungerar nästan som brickorna i serierna, förutom att de inte har några nummer och därmed inte går att göra stegar med. Även drakar och vindar finns exakt fyra identiska av varje. Blommorna är bonusbrickor, vilka ersätts direkt när man drar dem.


Vindarna är väderstreck, från vänster till höger är det här öst, syd, väst, nord.


Drakarna kallas i västvärlden röd, grön och vit, efter färgen. Den vita brickan har ofta en svart eller blå ram på sig. På kinesiska är dessa välsignelser: mitten, rikedom och blank.


Det finns åtta bonusstenar, alla olika, men det kan variera en del mellan olika mahjongset hur de ser ut. Vanligast är att det är fyra blommor och fyra årstider, men det spelar inte någon större roll.Snabbkurs i Mahjong
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
Inloggning
Användarnamn:
Lösenord:
Stanna inloggad:


Kommande speltillfällen: