Kombinationer


Spelet går alltså ut på att bilda kombinationer av de stenar du har på hand, tills alla brickor ingår i någon kombination. Eftersom man inte slänger något när man går ut har man då totalt fjorton stenar, vilka ska vara uppdelade i fem rader: fyra rader med tre stenar i varje samt ett par. Raderna med tre stenar kan vara antingen stegar eller trissar.

Chow

En stege, kallad chow, är tre brickor från samma serie (färg) med efterföljande nummer, till exempel så här:


Det är inte tillåtet att blanda olika färger och det är inte tillåtet att använda drakar eller vindar. Det går inte heller att göra en stege som är längre än tre, har man fyra på varandra följande brickor är det ofta ett bra läge att göra två stycken stegar.

Pong och Kong

En triss, kallad pong, är tre helt identiska brickor, till exempel så här:


Brickorna måste alltid vara helt identiska.

Det finns fyra av varje bricka, och alla fyra kan användas till samma rad, detta kallas en kong. Ett sådant fyrtal räknas dock bara som en rad med tre brickor till att få en färdig hand, så för att kunna gå ut måste man dra en extra bricka direkt efter att ha fått kongen (och därmed kunna gå ut med en kong, tre rader med tre brickor samt ett par). Fler än en kong är naturligtvis också okej, ta en extra sten varje gång.

Par

Ett par är två helt identiska brickor. Två brickor med nummer intill varandra, exempelvis tecken fem och tecken sex, är inte ett acceptabelt par. Exempel:


Exempel på en färdig handDenna hand innehåller fyra rader med chow, pong eller kong samt ett par.Snabbkurs i Mahjong
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
Inloggning
Användarnamn:
Lösenord:
Stanna inloggad:


Kommande speltillfällen: